Open Monumenten Dag


Evenementgegevens

  • Datum:

Traditiegetrouw vindt Open Monumenten Dag dit jaar ook plaats op Fort Isabella. Mede vanwege het thema van dit jaar, ‘duurzaamheid’ zal gebouw 8 het voormalige verwarmingsgebouw van de Isabellakazerne, een inkijk bieden in zijn verschillend levensfasen van energievoorziening. Inmiddels is het gebouw niet alleen duurzaam gerestaureerd, maar het kloppend hart van Fort Isabella’s CO2-neutrale energievoorziening!

Als Stichting Fort Isabellakazerne zijn wij elk jaar weer verheugd over één bijzondere gebeurtenis: de Militaire Erewacht bij het monument voor de tijdens de Meidagen van 1940 gesneuvelde Militaire Wielrijders. Ook dit jaar zal deze ceremonie worden uitgevoerd door een escorte van Ergens in Nederland, Vereniging Militair Historische Uitbeeldingen 1900-1940. Dit indrukwekkend programma zal ca. 3 uur in beslag nemen. Het voorlopig programma luidt als volgt:

11.00 uur: start herdenking de Nederlandse vlag wordt gehesen en halfstok gehangen; er wordt een herdenkingswoord gevoerd
11.00 uur: kranslegging onbewapend, en uiterlijk
11.30 uur: betrekken van de erewacht onder leiding van de Wachtcommandant
12.00 uur: wisseling van de Erewacht
12.30 uur: wisseling van de Erewacht
13.00 uur: wisseling van de Erewacht
13.30 uur: piket waarbij de Wachtcommandant de laatste wacht ophaalt
13.45 uur: neerhalen van de Nederlandse vlag door laatste Wachtcommandant of aangewezene.

Tevens zal die dag een bijzondere tentoonstelling plaatsvinden in de vorm van een display van 5 Nederlandse leger motoren aan het publiek  incl. kleding en aankleding. Deze motoren werden in de jaren ’30 uitgeleverd aan het Nederlandse leger, waaronder ook het Regiment Wielrijders.  De motoren die u zult aantreffen zijn zeer nauwgezet gerestaureerd en de eigenaren zullen graag toelichting verschaffen aan geïnteresseerden. Bij gelegenheid hiervan zal ook een mooie brochure worden verkocht.

Tevens zal die middag een display plaatsvinden van historische militaire rijwielen uit de collectie van onze vaste Belgische partners Philip Moreau en Daisy Vermeire.

’s Middags zullen een tweetal gratis instaprondleidingen op Fort Isabella verzorgd worden door onze vrijwilligers, en zullen wij doorlopend informatie verschaffen bij gebouw 8, waar enkele informatiepanelen u interessante informatie geven over de lange geschiedenis van het gebouw. Alle activiteiten wordt op het terrein aangekondigd middels een groot informatiebord.

Kijk vooral ook in Het Klaverblad van week 36 of in de digitale versie.