Open Monumentendag


Evenementgegevens

  • Datum:

Traditiegetrouw vindt Open Monumenten Dag dit jaar ook plaats op Fort Isabella. Mede vanwege het thema van dit jaar, ‘levend erfgoed’ zullen wij stilstaan bij de bijzondere flora op Fort Isabella, bestaande uit eeuwenoude bomen, en jong aangeplant bijzonder loof dat t.z.t. ook gaat behoren tot ons erfgoed!!

Als Stichting Fort Isabellakazerne zijn wij elk jaar weer verheugd over één bijzondere gebeurtenis: de Militaire Erewacht bij het monument voor de tijdens de Meidagen van 1940 gesneuvelde Militaire Wielrijders. Ook dit jaar zal deze ceremonie worden uitgevoerd door een escorte van Ergens in Nederland, Vereniging Militair Historische Uitbeeldingen 1900-1940. Dit indrukwekkend programma zal ca. 3 uur in beslag nemen. Het voorlopig programma luidt als volgt:

11.00 uur: start herdenking de Nederlandse vlag wordt gehesen en halfstok gehangen; er wordt een herdenkingswoord gevoerd
11.00 uur: kranslegging onbewapend, en uiterlijk
11.30 uur: betrekken van de erewacht onder leiding van de Wachtcommandant
12.00 uur: wisseling van de Erewacht
12.30 uur: wisseling van de Erewacht
13.00 uur: wisseling van de Erewacht
13.30 uur: piket waarbij de Wachtcommandant de laatste wacht ophaalt
13.45 uur: neerhalen van de Nederlandse vlag door laatste Wachtcommandant of aangewezene.

Tevens zal die dag een bijzondere tentoonstelling plaatsvinden in de vorm van een display van militaire tenues uit de bijzondere collectie van een van onze vrijwilligers. Deze bestrijken de periode 1923-1940 en hebben betrekking op de infanterie van het Nederlandse leger. U zult tenues zien die eigenlijk alleen in musea te bewonderen zijn. Bij de display ontvangt u toelichting.

Daarnaast zullen meerdere gratis rondleidingen plaatsvinden zoals de historische bomenwandeling, en een of twee historische rondleidingen. De tijdstippen hiervan worden nog bekend gemaakt. Zoals u mag verwachten is die dag ook de collectie Wielrijders voor publiek geopend.
Tot slot kunt u ’s middags getuige zijn van de officiële lancering van het op Fort Isabella gebrouwen ‘Wielrijders Blond’ bier.

Wij hopen u in groten getale te begroeten.