Rondleiding Fort en kazerne Isabella


Evenementgegevens

  • Datum:

Fort beschermde eeuwenlang vesting Den Bosch tegen Spanjaarden en Fransen

Op zaterdag 1 september organiseert de Stichting Fort Isabellakazerne een rondleiding over de geschiedenis van het Fort Isabella, later de Isabellakazerne. Een vrijwillige gids van de stichting neemt je mee langs de nog bestaande monumenten en vertelt hoe het fort vanaf de bouw (omstreeks 1614) meer dan drie eeuwen lang de toegang tot de vesting ‘s-Hertogenbosch verdedigde. Aandacht is er ook voor de rol van het fort tijdens het beleg van Den Bosch in 1629.
In de 20e eeuw werd het oude fort vervangen door het kazernecomplex dat vandaag nog grotendeels herkenbaar is. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over het roemruchte Regiment Wielrijders, dat op deze kazerne was gelegerd van 1922 tot mei 1940. Het regiment leverde heldhaftig strijd tegen de Duitse invallers, maar tegen een hoge prijs.
De rondleiding duurt ongeveer een uur en eindigt voor het hoofdgebouw van de kazerne. Desgewenst kan daar aansluitend het museum over de Wielrijders worden bezocht (entree 2 euro, tot 18 jaar gratis).
Het museum over de Wielrijders is ook los van de rondleiding te bezoeken, die dag geopend van 14.00-16.30 uur. Gidsen geven desgewenst een toelichting bij de collectie. Let op: het museum zit op de zolder van het hoofdgebouw (gebruik de bel links van de voordeur) en er is géén lift.

Aanmelden

Deelname aan de rondleiding is gratis. Geef je op door een e-mail te sturen naar info@fortisabellakazerne.nl met vermelding van je naam en het aantal personen dat deelneemt.
De rondleiding start op zaterdag 1 september om 14.00 uur bij de Corps de Garde, het poortgebouw van het fort (met de kanonnen), Reutsedijk 7 in Vught. Bij veel aanmeldingen wordt ook om 15.00 uur een rondleiding georganiseerd.